http://zupa-svana.com/cv-writing-service-norwich/ | i cant do my homework | creative writing scholarships international students 1. 4. 2017.  –  SUBOTA | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

1. 4. 2017.  –  SUBOTA

1. 4. 2017.  –  SUBOTA

Iv 7, 40-53 – Zar Krist dolazi iz Galileje?

U ono vrijeme: Kad su neki iz naroda čuli Isusove riječi, govorahu: »Ovo je uistinu Prorok.« Drugi govorahu: »Ovo je Krist.« A bilo ih je i koji su pitali: »Pa zar Krist dolazi iz Galileje? Ne kaže li Pismo da Krist dolazi iz potomstva Davidova, i to iz Betlehema, mjesta gdje bijaše David?« Tako je u narodu nastala podvojenost zbog njega. Neki ga čak htjedoše uhvatiti, ali nitko ne stavi na nj ruke.

Dođoše dakle stražari glavarima svećeničkim i farizejima, a ovi im rekoše. »Zašto ga ne dovedoste?« Stražari odgovore: »Nikada nitko nije ovako govorio.« Nato će im farizeji: »Zar ste se i vi dali zavesti? Je li itko od glavara ili od farizeja povjerovao u njega? Ali ta svjetina koja ne pozna Zakona — to je prokleto!« Kaže im Nikodem — onaj koji ono prije dođe k Isusu, a bijaše jedan od njih: »Zar naš Zakon sudi čovjeku ako ga prije ne sasluša i ne dozna što čini?« Odgovoriše mu: »Da nisi i ti iz Galileje? Istraži pa ćeš vidjeti da iz Galileje ne ustaje prorok.« I otiđoše svaki svojoj kući.

Isusova sudbina jest u rukama Svemogućega. Ali ni Isus nije bio pošteđen onih vrsta presuda koje se donose bez da se nekoga uopće čulo, upoznalo, gdje netko ne vrijedi koliko doista vrijedi, nego vrijedi koliko se dvojica (ili interesna skupina) dogovore da taj vrijedi.

Tadašnja vlas je bila uznemirena novošću koju Isus donosi, novom pravednošću, osjećali su se ugroženi u svom interesu. Zato mu pokušavaju nijekati da je Mesija navodeći selo iz kojeg bi, eto, Mesija trebao doći. Neš’ ti argumenta!

Isus se pak sa svoje strane ne da ušutkati. Isusa ne će spasiti mudri Nikodemov savjet. I njegovo je ponašanje u stilu, ‘da – ali’. Isus je previše toga ‘zatalasao’ i zato bijaše smrt neminovna. Previše je zagazio u močvaru i žabokrečinu svoga okruženja, zahvatio u smrtonosne vode farizejskoga ponašanja i kvara. Jedini je Nikodem bio onaj kod koga se vidi iskrena želja za traženjem istine. Spreman je suprotstaviti se svojim kolegama (i on je bio član vlade), možda čak izgubiti i njihovu naklonost i priznanje, braneći ono što je istinito.

M O L I T V A:

Pomozi mi Gospodine da bez straha i interesa svjedočim za tebe, za istinu i za pravdu.

PRIJEDLOG ZA ODLUKU DANA:

Kako se ponašam u sličnim situacijama? Je li mi stalo do istine ili me lijenost, ravnodušnost, želja za svojim „svetim mirom“, za tuđim priznanjem, sprječavaju da učinim nešto konkretno za istinu i pravednost?

 Don Drago Škarica

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes