term paper writers wanted | how to get motivated to do your homework | http://zupa-svana.com/creative-writing-course-north-wales/ 11. 3. 2017.  –  SUBOTA | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

11. 3. 2017.  –  SUBOTA

11. 3. 2017.  –  SUBOTA

 

 

„Želiš li popraviti svijet, tada počni od samoga sebe.“

sv. Ignacije Loyolski (1491. – 1556)

 

 

 

Mt 5,43-48

Reče Isus svojim učenicima: “Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite, dakle, savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!”

Naš problem je što mi u našim međusobnim raspravama, svađama pogotovo, tražeći istinu, mi nađemo vraga, zato jer je đavao dioničar ljudskih istina. Javlja se mržnja, koja nije produkt naših argumenata, već uljez koji se ušuljava kroz uzbuđene emocije. Mržnja je treća osoba u svađi, i đavolske je naravi.

Isus ne želi tebi oduzeti pravo, ne želi ti neprijatelja predstaviti kao prijatelja, ne želi opravdati nasilje. Isus je za borbu protiv neprijatelja. Isus je za istrebljenje neprijatelja – ali ljubavlju.

Ne treba biti naivan da će tvoja ljubav ganuti neprijatelja. Ali ti prekidaš lance koji ti žele sputati um i duh i tako tvoji argumenti jačaju, ti sve držiš pod kontrolom. Neprijateljev napad jenjava jer mu mržnju ne podržavaš. Konačno ti pobjeđuješ.

Nadalje, ljubav ne dokida istinu i pravdu, već mržnju i osvetu. Ljubeći neprijatelja, ti oko sebe stvaraš štit. Sjetimo se pape Ivana Pavla II, koji je oprostio svome atentatoru. Došao mu je u zatvor i oprostio. Oproštenje je tu, ali i zatvor je tu.

Oprostiti ne znači zaboraviti; dapače upravo sjećanje na pretrpljenu nepravdu i proživljenu patnju čini praštanje većim.

Složit ćete se, Isus je zahtijevan prijatelj. Eto to je pravi prijatelj, koji te ne želi vidjeti uvijek istoga, na istom mjestu, na istoj razini duha i volje, nego poziva i pomaže svom prijatelju da raste. Takav je naš Bog, on nas doziva na više jer smo, upoznavši njega, sposobni za više.

M O L I T V A:

Gospodine, oslobodi me svakog oblika mržnje!

PRIJEDLOG ZA ODLUKU DANA:

Danas ću razmišljati o plodovima  i lijepom iskustvu kad mi je netko oprostio, plodovima ispovijedi, o plodovima ugodnih iznenađenja. Možda to bude predokus ili malo iskustvo ljepote kad nekomu oprostimo.

Don Drago Škarica

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes