http://zupa-svana.com/grade-9-creative-writing-activities/ | http://zupa-svana.com/creative-writing-indeed/ | essay writer 3d | http://zupa-svana.com/creative-writing-for-multimedia/ | http://zupa-svana.com/thesis-help-uk/ 2. 4. 2017.  –  NEDJELJA | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

2. 4. 2017.  –  NEDJELJA

2. 4. 2017.  –  NEDJELJA

Iv 11, 1-45 – Ja sam uskrsnuće i život.

Bijaše neki bolesnik, Lazar iz Betanije, iz sela Marije i sestre joj Marte. Marija bijaše ono pomazala Gospodina pomašću i otrla mu noge svojom kosom. Njezin dakle brat Lazar bijaše bolestan. Sestre stoga poručiše Isusu: »Gospodine, evo onaj koga ljubiš, bolestan je.« Čuvši to, Isus reče: »Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji.« A Isus ljubljaše Martu i njezinu sestru i Lazara. Ipak, kad je čuo za njegovu bolest, ostade još dva dana u onome mjestu gdje se nalazio. Istom nakon toga reče učenicima: »Pođimo opet u Judeju!« Kažu mu učenici: »Učitelju, Židovi su sad tražili da te kamenuju, pa da opet ideš onamo?« Odgovori Isus:»Nema li dan dvanaest sati? Hodi li tko danju, ne spotiče se jer vidi svjetlost ovoga svijeta. Hodi li tko noću, spotiče se jer nema svjetlosti u njemu« To reče, a onda im dometnu: »Lazar, prijatelj naš, spava, no idem probuditi ga.« Rekoše mu nato učenici: »Gospodine, ako spava, ozdravit će.« No Isus to reče o njegovoj smrti, a oni pomisliše da govori o spavanju, o snu. Tada im Isus reče posve otvoreno: »Lazar je umro. Ja se radujem što ne bijah ondje, i to poradi vas – da uzvjerujete. Nego pođimo k njemu!« Nato Toma zvani Blizanac reče suučenicima: »Hajdemo i mi da umremo s njime!« Kad je dakle Isus stigao, nađe da je onaj već četiri dana u grobu. Betanija bijaše blizu Jeruzalema otprilike petnaest stadija. A mnogo Židova bijaše došlo tješiti Martu i Mariju zbog brata njihova. Kad Marta doču da Isus dolazi, pođe mu u susret dok je Marija ostala u kući. Marta reče Isusu: »Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti.« Kaza joj Isus: »Uskrsnut će brat tvoj!« A Marta mu odgovori: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan.« Reče joj Isus: Ja sam uskrsnuće i život:

tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?« Odgovori mu: »Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!«

Iz Isusovog razgovora s Martom i Marijom, vraćanje u život Lazara je u drugom planu. Kao da  želio nešto drugo reći: uskrsnuće je neupitno, ali došao sam dati život živima da budu sposobni smrt nadvladati. Pred takvom radikalnom promjenom života i smrti, Isus pita Martu: „Vjeruješ li to?“, odnosno, vjeruješ li da oni koji me prihvate imaju život sposoban i smrt nadvladati? Odgovori mu: “Da, Gospodine! Ja vjerujem“ – napokon ne kaže da zna, nego da vjeruje i da prianja uz njega. Radosna vijest, donesena po Isusu, je da smrt ne samo da ne prekida život, nego ostvaruje da taj život procvjeta u novi oblik, potpuni i definitivni.

M O L I T V A:

U Gospodina je milosrđe i obilno je u njega otkupljenje.

Ako se, Gospodine, grijehâ budeš spominjao,
Gospodine, tko će opstati?
Al’ u tebe je praštanje
da bismo ti služili.

U Gospodina ja se uzdam,
duša se moja u njegovu uzda riječ.
Duša moja čeka Gospodina
više no zoru straža noćna.

PRIJEDLOG ZA RAZMIŠLJANJE:

Danas ću dobro razmisliti i ispitati svoje pouzdanje u Gospodina, svoj odnos prema smrti i uskrsnuću. Odgovor na pitanje o vlastitoj smrti i uskrsnuću mogu odgađati dokle god hoću. Budimo sigurni da naš odgovor ili odnos tek na kraju našeg zemaljskog života neće imati nikakvu važnost niti smisao. Jer mi kršćani ovaj život živimo iz vjere koja je ujedno i odgovor i stav prema trenutku naše smrti. Imam li vjere barem koliko je gorušičino zrno?!

 Don Drago Škarica

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes