http://zupa-svana.com/creative-writing-halloween-prompts/ | thesis help uk | http://zupa-svana.com/creative-writing-globalisation/ | finding order in disorder essay | http://zupa-svana.com/how-is-job-application-letter-written/ 9. 4. 2017.  –  NEDJELJA-CVJETNICA | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

9. 4. 2017.  –  NEDJELJA-CVJETNICA

9. 4. 2017.  –  NEDJELJA-CVJETNICA

Tragedija ljubavi (iznevjerene) očituje se kroz lik Jude. Tamo gdje je ljubav, tamo može biti i izdaja. Isusa nisu izdali ni Pilat, ni drugi, nego onaj koji ga je ljubio. I izdaje ga znakom ljubavi. Tu se očituje preokret ljubavi u zloću. Zanimljivo je naglašena Pilatova suradnja, iako vidi da je Isus nevin, s Isusovim neprijateljima. Opet zapažamo kako općenita psihoza guta pojedinca pa kada je i svjestan drukčijeg stanja od masovnog aklamiranja.

Isus, kao Božje objavljenje, došao je za sve ljude da ih preporodi. S naše strane traži se da prihvatimo ponuđenu ljubav koja će nas preporoditi. Isusova muka, nažalost, događa se i danas. Sve nam je prepoznatljivo, osim što njega ne prepoznajemo. I danas se nepravedno sudi Isusu, i danas ga opkoljuju apostoli koji zdvajaju, i danas se šeću Petri i Jude, i Ivani i Pilati… A sve je ovo znak da smo se malo odmakli od početka, da zapravo nismo prihvatili plodove Kristove muke.

 Kao da nju redovno slavimo ali ne prihvaćamo njezinu poruku i ljubav. I ovaj Veliki tjedan, počevši od slavnog ulaska Isusovog u Jeruzalem pa do mučnog uspinjanja do vrha Golgote, vodi nas da nas pročisti, da nas dovede do našeg unutarnjeg uskrsnuća koje bi nas dovelo pojedinačno i zajednički do sveopćeg uskrsnuća. Isus nas predvodi i predvodit će dok i zadnjeg čovjeka ne privede do preobraženja, do Uskrsa.


Spomendan Isusova slavnog ulaska u Jeruzalem posebno se obilježavao. Djeca i djevojke bi se ujutro umivale vodom u koju bi se stavile latice cvijeća, naročito ljubičica, pa se taj čin po tome nazivao ‘cvjetanje’ ili ‘ljubičanje’.

U crkvu na misu bi se ponijele jelove grančice na posvetu i za procesiju oko crkve. Ako iz neke kuće, zbog udaljenosti, nitko nije išao na misu i posvetu grančica, dao je svome susjedu da ih odnese i posvećene vrati. Posvećene grančice bi se zadijevale na prikladnom mjestu, najčešće za rog kuće, i držale bi se preko cijele godine.

Kada bi zaprijetilo kakvo nevrijeme, domaćica bi te grančice uzimala i stavljala na žar na maši i iznosila na kućni prag, te okrenuvši se na onu stranu na kojoj su munje sijevale i odakle je dolazila grmljavina i prijetilo nevrijeme, molila da nevremena ne bude, ili da ono prestane.

Molilo se Vjerovanje i ‘preporuke’ da Bog očuva selo od tuče, poplave, općenito od zla vremena.

Također su se posvećene grančice stavljale u rascijepljeni štap koji se zabadao na njivama u zasijano žito, za obranu od vremenskih nepogoda i svih mogućih šteta.

Izvadak iz knjige: Velimir BLAŽEVIĆ, Rodni kraj i vlastiti korijeni vole se i ne zaboravljaju

 

PRIJEDLOG ZA RAZMIŠLJANJE:

U potresnoj Nedjelji Muke Gospodnje potrebno je samo osluškivati i slušati srcem. Prijetvornost ljudskih odobravanja, od pohvalnih klicanja do mržnje i opće osude, znak je slabosti i bolesti naroda, u kojem se mnogima može zamračiti um, preplašiti i da se daju potkupiti, ucijeniti, uvjetovati. NIJE KOLIČINA PATNJE I KRVI OTKUPILA ČOVJEKA NEGO MJERA LJUBAVI ISUSA NA KRIŽU!

Don Drago Škarica

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes