Rudeš – Zagreb

Blaženi Mihovil Rua (1837-1910)

Blaženi Mihovil Rua (1837-1910)

Don Mihovil Rua je rođen 9. lipnja 1837. u Torinu kao najmlađi od devetero djece u obitelji. Još kao dijete susreo je don Bosca, koji mu je jednim simboličkim znakom pretkazao da će u životu s njim sve dijeliti napola. U osmoj godini je ostao bez oca. Školu do trećeg razreda pohađao je kod Braće kršćanskih škola. Trebao se zaposliti u torinskoj tvornici oružja, gdje mu je radio otac, ali mu je don Bosco, koji je nedjeljom ispovijedao u njegovoj školi, predložio da školovanje nastavi kod njega jamčeći da će na troškove školovanja misliti Božja providnost. Godine 1855. položio je prve zavjete. Još kao podđakon izabran je za duhovnog vođu Družbe u nastajanju.

U studenome 1884., četiri godine prije don Boscove smrti, papa Leon XIII. imenovao je don Ruu don Boscovim zamjenikom i nasljednikom. Svi su držali da je bio „živo pravilo“, a u očinskoj dobroti jednak don Boscu.

Don Bosco je jednoga dana svojim dječacima dijelio medalje. Mihael je bio posljednji u redu i kad se pojavio pred don Boscom, ovaj mu je pružio praznu šaku i rekao: „Uzmi Mihovile, uzmi! „Što ću uzeti?“ pitao se dječak. Tad je don Bosco drugom rukom raspolovio otvoreni dlan i proročki rekao: „Nas dvojica ćemo sve dijeliti popola.“ Mihovil je kao prijatelj Dominika Savija i član Družbice Bezgrešne, bio uzoran oratorijanac i apostol među drugovima. Don Bosco mu je rekao: „Trebam te, želio bih da obučeš kleričko odijelo, slažeš li se?“ „Slažem se!“, odgovorio je Mihovil.

Kad je don Rua postao don Boscov nasljednik (1888.), doista se činilo da s njim sve dijeli „napola“. Pokazao je kreativnu vjernost apostolskim težnjama i inicijativama utemeljitelja; usvojio je njegovo privlačno očinstvo; razvio je ustanove, protežući apostolsku gorljivost u korist mladih, prilagodivši ih promijenjenim društvenim prilikama. Tijekom 22 godine rektorovanja poduzeo je mnoga putovanja da utvrdi i podrži rad braće, koju je često hrabrio svojim brojnim pismima, osobnim i okružnim, koja su vjerodostojno tumačenje utemeljiteljeva duha.

Umro je u Torinu 6. travnja 1910. god. Papa Pavao VI. ubrojio ga je među blažene 29. listopada 1972. god. U homiliji je ovako ocrtao lik blaženika, ističući njegovo poslanje i svetost, kao nasljednika utemeljitelja: „Nasljednik, tj. nastavljač: sin, učenik, nasljedovatelj, koji je od primjera sveca učinio školu, od njegova osobnog djela raširenu ustanovu, moglo bi se reći na svoj zemlji od njegova života povijest, od njegova pravila duh, od njegove svetosti tip, uzor, od izvora je učinio potok, rijeku.“

Spomendan blaženog don Mihovila Rue, kao don Boscovog nasljednika, slavi se 29. listopada svake godine.

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes