cbse homework help | creative writing story british council | creative writing pay | edit my essay for me | hunter mfa creative writing ranking Don Boscove relikvije u Rudešu | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Don Boscove relikvije u Rudešu

Don Boscove relikvije u Rudešu


Uža priprava za dolazak don Boscovih relikvija započela je trodnevnicom. Prije svetih misa u srijedu, 6. ožujka i četvrtak , 7. ožujka molila se Gospina krunica. U srijedu su krunicu predmolila djeca, a u četvrtak rudeški mladi iz molitvene zajednice sv. Dominika Savia. U petak je svetoj misi prethodio Križni put. Čitan je Križni put pape Ratzingera, a od postaje do postaje, križ su nosila četrnaestorica muževa.
Svete mise su, uz koncelebraciju rudeških salezijanaca, predslavili naši salezijanski svećenici: don Ante Vasilj, don Damir Stojić i don Ivan Šibalić. Svatko od njih utkao je u ovu trodnevnicu svoja razmišljanja o svetom Ivanu don Boscu, mladima, obiteljima, vjeri u našem hrvatskom narodu i mnogim drugim temama, te su na taj način, otvorili duše Rudešana onom glavnom događaju, što su ga svi već mjesecima iščekivali – dolasku don Bosca.
Poslije svake svete mise, održan je prigodni program. Prvog dana je izveden igrokaz o životu svetog Ivana Bosca, točnije o njegovom radu i odnosu prema mladima. Igrokaz je prihvaćen s oduševljenjem prisutnih. Drugi i treći dan bili su rezervirani za “Pobudnicu vrhovnog poglavara”, odnosno prezentaciju o don Boscovom životu.
Rudešani su, duhovno pripremljeni, dočekali i onaj ključni trenutak – dolazak relikvija u Rudeš. U subotu, 9. ožujka u 8,30 sati formiran je špalir od crkve svete Ane, do križanja Topolnice i Rudeške ulice. Tu su se nalazili mnogi vjernici, a osobito djeca i mladi. U 9,00 sati don Boscove su relikvije u procesiji krenule prema crkvi. U procesiji su dominirali prvopričesnici u bijelim haljinama, a kad je cijela procesija stigla pred crkvu, rudeški su animatori pripremili pravi vatromet pjesme i plesa, te dočekali voljenog nam „oca i učitelja mladih“, upravo onako kako je to don Bosco volio. Svima je već tada srce brže zakucalo, a u mnogom se oku pojavila i suza radosnica.
Tijekom ulaska don Boscovih relikvija u crkvu, „band“ mladih je pjesmama o don Boscu još više „podizao“ raspoloženje. U crkvi je uslijedio svečani obred uz službu riječi i kratku homiliju. Uslijedio je ophod vjernika oko don Boscovih moći, što je bilo posebno dirljivo. Gledajući kako don Bosco i danas, gotovo dvjesto godina od svog rođenja, okuplja oko sebe bake, djedove, očeve i majke zajedno sa svojom dječicom, mlade, naše svećenike salezijance, teško je bilo ne pustiti suze i predati don Boscu svoje osjećaje. Skoro jedan sat trajao je taj osobni susret svih okupljenih vjernika s don Boscom.
Nakon toga je uslijedio program mladih uz pjevanu Krunicu Božanskom Milosrđu i čitanje don Boscovih snova, ponovo uz mnogo pjesme. Slijedili su salezijanci suradnici sa svojim programom. Čitani su tekstovi don Bosca i o don Boscu, te jedan san iz knjige „Snoviđenja svetog Ivana Bosca“. Prisutnima su podijeljeni prazni listovi papira, kako bi imali priliku napisati svoje molitve ili zahvale svetom Ivanu Boscu.
Poslijepodne je, do 15 sati, bilo predviđeno vrijeme za molitvenu tišinu, a poslije toga su naši rudeški salezijanci uz don Bosca molili Gospinu krunicu i Časoslov.
U 16,00 sati se narod ponovo masovno okupio u crkvi, jer je na programu bio blagoslov male djece. Gledajući iznimno veliki broj djece i njihovih roditelja, čovjek je dobio dojam upravo one važne rečenice iz Evanđelja: „Pustite k meni malene…“. Ne može se stvoriti drugačiji dojam, nego da je i u Rudešu don Bosco okupio djecu i mlade oko sebe kako bi ih približio Isusu.
Večernju svečanu, svetu misu, predslavio je mons. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup, uz koncelebraciju salezijanskog provincijala don Peje Orkića, don Ante Vasilja, don Ivana Šibalića i rudeških salezijanaca. U nadahnutoj propovijedi mons. Mijo Gorski, ukazao je još jednom na važnu ulogu don Bosca u odgoju mladih. Na kraju svete mise, mladi su još jednom oduševili sve prisutne svojom pjesmom i plesom pored relikvija svog voljenog Učitelja.
Između 20,00 sati i 7,00 sati ujutro, uslijedilo je cjelonoćno bdjenje uz relikvije. Unaprijed je napravljen raspored obitelji koje su „dežurale“ uz relikvije don Bosca, u smjenama po 30 minuta. Zasigurno, najupečatljivije vrijeme bilo je između 22 i 24 sata, kada su molitveni program vodili mladi uz mnoštvo prisutnih ostalih vjernika. Opet je pjevana Krunica Božanskom Milosrđu, a zamračena crkva, uz posebno osvijetljene relikvije, pružala je mističnu atmosferu. Impresivan trenutak bio je klečeći obilazak oko don Boscovih relikvija. Mnogi su se dugo zadržali pored don Boscova uzglavlja i od srca molili ili zahvaljivali ovome dragom svecu.
Jutarnju svečanu svetu misu predslavio je don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije. Tijekom prekrasne homilije, vidno ganut, između ostalog je rekao: „ …Bog je jučer i danas bio stvarno prisutan u Rudešu. Bio je prisutan u onim prvopričesnicima, u mladima, u svima vama. Posebno me dotaklo kad sam sinoć vidio jednog oca, koji je svoje malo dijete naslonio na ovu urnu. Ta vjera, to pouzdanje, to je slika Hrvata, vjernika, katolika. To je slika onog mlađeg sina koji želi živjeti ovaj svijet, ali nakon nekog vremena, uviđa da je ovaj život samo prolazna etapa i da je pravi smisao i život kod Boga. Upravo je to bila glavna zadaća don Bosca. Voditi svoje mladiće Bogu putem euharistije, svete ispovijedi i pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji.“
Nakon svete mise došao je trenutak oproštaja s don Boscovim relikvijama. Mnogi, vidno žalosni zbog toga, ali svi svjesni don Boscovih riječi :„čekam vas sve u Raju“, vratismo se svojim svakodnevnim obvezama duhovno ojačani i sigurni da nas je boravak don Boscovih relikvija obnovio u vjeri, bratskoj ljubavi i zajedništvu.

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes