new essay writing service | http://zupa-svana.com/strong-oral-and-written-communication-skills-cover-letter/ | doing college homework for money Don Ivan Stojanović, nova misija u Ghani | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Don Ivan Stojanović, nova misija u Ghani

Don Ivan Stojanović, nova misija u Ghani

Don Ivan Stojanović, donedavno župnik župe Marije Pomoćnice na Knežiji, proveo je punih šesnaest godina života u salezijanskim misijama u Gani. Kad se 2008. iz zdravstvenih razloga vratio u domovinu, nije bio siguran da će se ponovno vratiti u svoju Afriku. No neke stvari se nikada ne mijenjaju, pa tako i misionarsko srce uvijek osjeća poziv koji ga snažno privlači da svojim životom i svećeničkim djelovanjem u dalekim krajevima svjedoči Krista onima koji ga još nisu upoznali. Krajem listopada 2015. don Ivan putuje u Ganu gdje će sudjelovati u osnivanju nove salezijanske misije. Misija se otvara na sjeveru Gane, u biskupiji Yendi, a mjesto se zove Tatale. Nedavno su trojica svećenika salezijanaca – misionari koji će zajedno s don Ivanom djelovati u novom središtu – posjetili mjesto i okolicu i o tome napisali detaljan izvještaj iz kojega se vidi kako je velika potreba za pomoći u tom kraju. U glavnoj misiji nema nikakve dvorane u kojoj bi se moglo poučavati i raditi s djecom, nego samo nadstrešnica pod kojom se djeca okupljaju i po sunčanom i po kišovitom vremenu. Crkva koja se tamo nalazi mala je i vrlo oronula iznutra i izvana, vjerojatno će se morati sagraditi nova. Nova misija ima 19 filijala koje su jako raštrkane i do kojih je potreban prijevoz automobilom ili jačim motorom, dakle vozilima koje misija zasad nema. Djelovanje salezijanaca na tom području bit će otežano i zbog osjetljive političke i vjerske situacije (dio populacije je islamske vjeroispovijesti). Misionari će morati naučiti i jezik koji se govori u tom kraju što će im biti jedan od prvih zadataka. U ovom dijelu Gane postoje dva plemena koja se bore za vlast pa je ne tako davno došlo do zaoštravanja koje je moglo završiti pokoljem kakav se u svoj strahoti dogodio u Ruandi. Srećom, ta je opasnost u posljednji čas zaustavljena diplomatskim djelovanjem u kojem je Crkva imala značajnu ulogu i molitvom. Zbog toga biskup u Yendi izričito traži određenu osjetljivost u djelovanju – da se ne bi dogodilo da se djelovanje Crkve poistovjeti s jednom od frakcija. A tamošnja Crkva se ionako već bila našla na meti uslijed političkih previranja.

Sv. Ivan Bosco, utemeljitelj salezijanaca, u posljednjem je dijelu života bio potaknut na snažno misijsko djelovanje i on je sam ispratio mnoge svoje najbolje sinove salezijance u misije diljem Južne Amerike, Azije i Afrike. Otada pa do današnjih dana oni nikada nisu posustali u svom plemenitom djelovanju. Pomozimo im svojim molitvama, ali i materijalnim sredstvima, svatko prema svojim mogućnostima, jer sve što učinimo onim najmanjima i najpotrebitijima, Gospodinu smo učinili.

Iz pisma don Ivana – veljača 2016.

Na blagdan sv. Ivana Bosca službeno smo preuzeli misiju. Središnjica je u mjestu Tatale a imamo uokolo misije 20 sela. Bilo je jednostavno ali lijepo. Dva mjeseca smo išli u izviđanje, na tečaj, bili smo u dva-tri navrata u misiji radi upoznavanja misije i okolnih sela. Najudaljenije selo je 20 km od centra misije. Dva najudaljenija sela 60 km. Zračne linije nema toliko ali ni mi nemamo zrakoplova.
U četiri sela kapelice su dobre. U 16 sela od blata su, neke su upotrebljive a neke ne.
U 4 sela nema nikakve kapelice pa ni škole. Ako Bog da ove godine ću upoznati sva sela i njihove stanovnike i pokušati ćemo pridobiti što veći broj stanovnika za Katoličku Crkvu. Ako uspijemo stvoriti zdrave kršćanske zajednice nadam se da ćemo i svake godine izgraditi jednu kapelicu I jednu školu. U nekim selima nema ni vode. Sad je gadno. Vrućine su ogromne, prašina I garež posvuda. Jedva se diše.

Siromaštvo se prilijepilo za ove dobre ljude i nikako da ga se riješe.
Vrućine su sada strašne iznad 40 stupnjeva a vode nema. Kiša nije padala od listopada 2015.
Nažalost bušotine su presušile. Mi u misiji plaćamo vodu i kolone školske djece svaki dan dolaze piti. Škole su udaljene 10-tak minuta od misije.
Želim pomoći katoličkim školama oko dovoda vode. Privatna firma prodaje vodu. Problem je dovođenje vode i mjesečno plaćanje. Ako dovedu vodu mislim da je to rješenje bolje jer firma se brine da bude vode. Jedna bušotina sa ručnom pumpom je 5000 eura. Doduše tada ne bi plaćali vodu ali što kad se pumpa pokvari ili bušotina presuši? Svakako najbolje bi bilo da imaju i jedno i drugo. Za to bi trebalo 8000 eura. Kad bismo uspjeli prikupiti tu svotu novaca to bi bilo pravo Božje proviđenje za 2000 djece.

Svi koji žele novčano pomoći ovaj projekt u novoj salezijanskoj misiji mogu  to učiniti uplatom na račun župe: župa Sveta Ana-Rudeš, Topolnica 6, 10000 Zagreb,

IBAN: HR3423600001101809954, svrha doznake: za Ganu ili za don Ivana

don Drago Škarica, župnik

 

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes