different definition of creative writing | cv writing service norwich | main points of creative writing | auto essay writer Hodočašće u Lobor, Belec i Trakošćan | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Hodočašće u Lobor, Belec i Trakošćan

Hodočašće u Lobor, Belec i Trakošćan

U nedjelju 15. 06. (lipnja) 2014. god. naša župa organizirala je hodočašće u marijansko svetište Lobor, Majci Božjoj Gorskoj gdje je bilo proštenje na čast Presvetoga Trojstva koje se u ovom kraju posebno časti i slavi. Svetu misu u 11 sati predsjedao je i propovijedao grkokatolički svećenik i hodočasnički propovjednik, koji je prije misnog slavlja bio na raspolaganju za sakrament pomirenja. Nakon mise, kraj crkve, uz organiziran ručak izmjenjivali su se ugodni razgovori i pjesme za dugo i radosno sjećanje.

Inače u samom mjestu Lobor je župna crkva koja je posvećena Sv. Ani pa se može reći, da su naša rudeška crkva kao i ova u tom smislu “sestrinske crkve”.

Nakon duhovne i tjelesne okrepe krenuli smo u baroknu crkvu u Belcu. Župna crkvaposvećena je sv. Mariji Snježnoj jednom od najljepših primjera barokne umjetnosti u sjevernoj Hrvatskoj. Neki od hodočasnika su izjavili: Mnogi putujemo u Lurd, Fatimu i druga svetišta, a mi imamo tako divnu crkvu ovdje u našoj domovini, i ne znamo cijeniti niti znamo za bogatstvo koje posjedujemo. Tako je od osobitog značaja unutrašnjost crkve gdje zidne slike i pozlaćeni drveni inventar tvore bogati barokni ambijent. Pet oltara: glavni (Sv. Marije Snježne) i četiri sporedna (Sv. Barbare, Sv. Josipa, Sv. Stjepana prvomučenika i Sv. Krunice ) izradila je, od 1739. do 1743., nekolicina majstora. Među njima se ističe štajerski kipar Josef Schokotnig iz Graza koji je u Belcu izveo dva bočna oltara i propovjedaonicu.

Posjet crkvi u Belcu, može se s ponosom reći, bio je vrhunac svega hodočasničkog putovanja i vrijedno za pamćenje koje se neće lako utrnuti. Nakon tog posjeta krenuli smo u dvorac Trakošćan. U nizu vrijednih i brojnih spomeničkih cjelina kontinentalne Hrvatske, Trakošćan u Hrvatskom zagorju predstavlja izniman i poseban kulturno-povijesni i prirodni kompleks koji resi laskav naziv – «biser Hrvatskog zagorja». Pošto nam je vremenski rok bio ograničenna dva sata, ipak smo se više zadržali uz jezero i ponuđene tamošnje delicije.

Povratak u svoja prebivališta bio je u kasnijim popodnevnim satima s ugodnim raspoloženjima uz primisli da se organiziraju još slična hodočašća, za koja je ipak potrebno odvojiti određena sredstva i vrijeme, ali što je sve to, ako se ima dobra volja i dobro zdravlje.

 

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes