cover letter creator online | http://zupa-svana.com/best-universities-for-creative-writing-uk/ | science homework help for 5th grade | creative writing from Marijin mjesec | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Marijin mjesec

Marijin mjesec

Mjesec svibanj neprestano nas upozorava na novi život. Proljeće je. Zelenilo i cvijeće otkrivaju lijepu stranu života. Nije zato čudno da je to mjesec posvećen majkama, a na osobit način u tradiciji kršćanstva, osobito Katoličke Crkve, to je mjesec posvećen jedinstvenoj majci, blaženoj Djevici Mariji. Jednostavno ga nazivamo Marijinim mjesecom.

MARIJA MAJKA

Blažena Djevica Marija majka je jedinstvenog Djeteta, Isusa. No on je na poseban način život i svima nama, te je zbog te činjenice u duhovnom smislu smatramo majkom svima nama. Njoj dugujemo tajnu Isusova života, a bez Isusa ne bismo mogli više zamisliti ni svoj život. Njoj dugujemo puninu i smisao svog života.

Zato se u ovom mjesecu nižu vjerski susreti obogaćeni sadržajem različitih pobožnosti prema Mariji. Crkve se kite cvijećem, slike i kipovi blažene djevice Marije posebno se ističu kako bi ih vjernici mogli lakše vidjeti.

ZAŠTO JE MARIJA ZASLUŽILA TOLIKO UDIVLJENJE I ZAHVALNOST?

Ona je istinska žena. Oličenje je dostojanstva i ljepote ženskog bića. Puna je nježnosti i pažnje. U odnosu prema ljudima osjećamo ju nesebičnom, punom dosjetljive ljubavi. Majčinstvo prihvaća kao neizrecivo dostojanstvo i dar.

Marija je izuzetna majka. Kao da želi svojim majčinstvom dati pečat dostojanstva svakoj majci. Po njoj i zbog nje, kršćani svaku majku koja pod srcem nosi život prepoznaju kao osobu u blagoslovljenu stanju budući da je njoj to tako svečano i radosno rekla Elizabeta: „Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!“ (Lk 1, 42)

MARIJA – ZNAK NJEŽNOSTI I LJUBAVI, ZNAK BOGA

Marija je jedna od nas, žena iz naroda, pozvana na dostojanstvo majčinstva. Rodila je Isusa. Osim tog neizrecivog dostojanstva, ona nam je oličenje nježnosti i ljubavi što ju primismo, ili smo željeli primiti od svojih majki. Međutim, Marija je i više. Ona postaje znakom nježnosti i ljubavi. Ona bi nas, upravo kroz vjerničku pobožnost, svojim znakom htjela upozoriti da za svakoga od nas postoji mjesto u njezinu srcu: jer je rodila izvor života po kojem i mi živimo!

Isto tako, ona je znak Boga u kojem i sama nalazi smisao svoga života, Boga koji je nježnost i ljubav, Boga koji ljubi vjerno i milosrdno, jače i istinitije negoli je to moguće bilo kojoj ženi ovoga svijeta. Ona nas upozorava na tu ljubav koja želi svakome od nas ispuniti život u onome što nam ljudi nisu stigli darovati.

 

fra Zvjezdan Linić

 

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes