gcse creative writing story | http://zupa-svana.com/creative-writing-activities-year-11/ | creative writing papers Nacionalno hodočašće u Torino | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Nacionalno hodočašće u Torino

Nacionalno hodočašće u Torino

Članovi salezijanske obitelji iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine od 19.-22. lipnja hodočastili su , povodom dvjestote obljetnice rođenja svetoga Ivana don Bosca, u Torino. Oko 450 ljudi: salezijanaca suradnika, bivših učenika, salezijanaca SDB i jedna sestra KMP  zaputilo se u petak 19. lipnja na to dugo očekivano hodočašće. Nakon večernjeg smještaja po konačištima i noćenja, sutradan smo krenuli planiranim putem. Prvo odredište, koje smo posjetili, bila je Torinska katedrala i Torinsko platno, pred kojim smo zajednički molili i poklonili se jasno vidljivim Kristovim ranama, tragovima išibanih leđa i trnove krune. Dirljiv je to bio trenutak; doživjeti milost, promatrati vidljivi trag otajstva muke Gospodina našega Isusa Krista i tiho u svom srcu izreći jedno veliko HVALA i OPROSTI za svaku ranu, svaku modricu, svu gorku muku koju smo Mu sami zadali svojim grijesima i manama.

Nakon Katedrale, zaputili smo se u šetnju do Valdocca. Divno je bilo ući u predivan kompleks uz spoznaju da ulazimo u prostor koji je sam don Bosco gradio, u kojem je boravio, igrao se i molio sa svojim dječacima. Cijelim Valdoccom proveli su nas naši hrvatski bogoslovi koji su u Torinu na školovanju. Posebno zahvaljujemo novozaređenim đakonima – Davidu Leskovaru i Branku Bendri koji su uložili mnogo truda u pripreme za nacionalno hodočašće, a svojim salezijanskim duhom i znanjem oduševili sve hodočasnike. Vrhunac je boravka u Valdoccu bila sveta misa koju je predslavio don Petar Belina, povjerenik za salezijance suradnike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Don Petar je u nadahnutoj homiliji posebno naglasio koliko je dirnut mnoštvom hodočasnika koji su ispunili gotovo sva sjedeća mjesta u bazilici Marije Pomoćnice. Između ostalog, don Petar je kazao da ćemo sutra vidjeti rodnu kuću don Bosca i da se tada čovjek mora zapitati kako je moguće da netko, tko je poniknuo iz takve skromnosti, gotovo bijede, sagradi Baziliku i objekte u kojima se trenutno nalazimo. Odgovor na to pitanje daje sam don Bosco kazavši „.. ovo nisam ja učinio. Sve je to djelo Marije Pomoćnice i svaka cigla ugrađena u crkvu je poseban dar Nebeske Majke.“ Sve nas je uputio da se kao salezijanska obitelj uvijek posebno utječemo Mariji Pomoćnici kojoj se don Bosco cijeloga života obraćao za pomoć te na taj način činio čudesna djela. Na Mariju je don Bosco bio upućen još u svome snu iz devete godine, a stvarni značaj Njenog utjecaja na svoj život i djelo u potpunosti je shvatio tek u starosti.

Don Petar je homiliju zaključio mislima da je geslo svih salezijanaca, od salezijanaca SDB do salezijanaca suradnika: „Daj mi duše, drugo uzmi!“ Stoga, na poseban način moramo  brinuti o spašavanju duša, naročito naših mladih. Trebamo im pristupiti, ohrabriti ih i reći im da su izuzetno bogatstvo, posebno mladima na marginama društva, koji lutaju ovim svijetom ne pronalazeći smisao života. Na kraju je zaključio da iskoristimo jedinstvenu priliku prisustva ovome svetome mjestu kako bi u Marijinoj bazilici našoj Nebeskoj Majci pred noge položili sve svoje brige, probleme, iskušenja, povjerili joj svoju djecu, roditelje i prijatelje i puni povjerenja, kao i don Bosco, hrabro kročili kroz život, svjedočeći da smo u potpunosti don Boscovi učenici.

Nakon obilaska svih značajnih mjesta u Valdoccu i osobnih pobožnosti, svi skupa uputili smo se u Colle don Bosco na večeru.

U nedjelju smo se svi skupa našli u impresivnom zdanju Colle don Bosco te nastavili naš obilazak izvora salezijanske duhovnosti. Razgledali smo rodnu kuću don Bosca i kapelicu u kojoj se molio i služio mise za posjeta svojoj obitelji. Vidjeli smo muzej salezijanskih misionara i ostali zadivljeni saznanjem da su salezijanci kročili u tolike zemlje i na tolike kontinente.

U velikoj Bazilici zajedno smo slavili svetu misu koju je predslavio provincijal hrvatske salezijanske provincije, don Pejo Orkić. Treba posebno naglasiti da je don Pejo u Colle doputovao iz Rima gdje je dan ranije bio na đakonskom ređenju još jednog salezijanca, Ivana Terze. Da bi mogao biti s nama na misi, don Pejo je vozio gotovo cijelu noć. Bilo je divno vidjeti da svetu misu, uz don Peju koncelebrira još osam salezijanaca. Don Pejo je također bio oduševljen mnoštvom hodočasnika i tako velikim odazivom. Zahvalio je don Petru Belini na velikom trudu oko organizacije cjelokupnog hodočašća. U propovijedi se don Pejo bazirao na evanđelje. Isusovi su učenici bili u strahu, kao što smo uostalom često i svi mi. Za to vrijeme Isus je mirno spavao jer je bio duboko siguran u Oca. I don Bosco je često bio u problemima i poteškoćama, ali, kao u Pinardijevoj kapelici, kad je skoro u očaju zavapio: „Bože Oče, pokaži mi put!“, uvijek je bio potpuno predan Bogu i čvrsto vjerovao. Nastavio je don Pejo: „..volio bih da s ovog hodočašća odemo osnaženi u vjeri, uz saznanje da su valovi, koji nas zapljuskuju, uvijek slabiji od Božje milosti i Njegove ljubavi.“ Don Bosco je mogao govoriti da je dobar vjernik, ali da nije zasukao rukave i prihvatio se napornog posla spašavanja mladih, ništa se od ovoga ne bi dogodilo. Bog i nas poziva da pronalazimo ugrožene i potrebite i da za njih imamo riječi utjehe, da im, koliko možemo, pomognemo i da molimo za njih. Tada će Valdocco biti i u Rijeci, i u Zadru, Žepču, Splitu, Dubrovniku, Zagrebu i cijeloj Lijepoj našoj.

Nakon mise i zajedničkog ručka posjetili smo Chieri, gradić u kojem se don Bosco školovao i radio kako bi se mogao školovati. Još jedna vrlo značajna salezijanska lokacija jer je ovdje don Bosco stjecao potrebna znanja za daljnji rad, duhovno se izgrađivao, sklapao prijateljstva i spremao se za svoj zahtjevni svećenički poziv.

Na kraju ovoga hodočašća, može se reći,  svi skupa smo se „nahranili“ salezijanskom duhovnošću na izvorima salezijanstva. Dojmovi se još uvijek prepričavaju dragim prijateljima koji nisu mogli poći s nama. Istinski vjerujem da smo ovim hodočašćem i našom „žrtvicom“ poklonili don Boscu za rođendan dio sebe.

Molimo te, dragi naš don Bosco, da nas svojim blagoslovom pratiš u našem pozivu i poslanju, a da „Gospođu“, Koju si upoznao u devetoj godini u svome poznatome snu, našu Mariju Pomoćnicu, zamoliš da štiti, prati i pomaže tvoju salezijansku obitelj Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Slike sa Facebook-a

 

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes