earthquakes homework help | creative writing milan | http://zupa-svana.com/can-you-write-a-dissertation-in-1-month/ | concordia creative writing department faculty | order cover letter online Neraspadnuto tijelo Svetog Leopolda Mandića uskoro u Hrvatskoj | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Neraspadnuto tijelo Svetog Leopolda Mandića uskoro u Hrvatskoj

Neraspadnuto tijelo Svetog Leopolda Mandića uskoro u Hrvatskoj

Odredbom Svetog Oca Franje, posmrtni ostaci Sv. Leopolda Mandića i Sv. Pija iz Pietrelcine bili su izloženi javnom štovanju u Rimu od 3. do 11. veljače. Povod privremenoj translaciji svetačkih moćiju jest osobna odluka pape Franje kojom su ova dva sveca izabrana kao zaštitnici izvanredne Svete godine Milosrđa, te je njihovo cjelovito življenje kršćanske vjere, svjedočenje Božjeg milosrđa i ljubavi, te neumorno služenje braći po sakramentu pomirenja stavljeno kao primjer i nadahnuće vjernicima cjelokupne Crkve. O tom je događaju rektor svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi u intervjuu za Vatikanski radio rekao sljedeće: «Potpuno neplanirano i slučajno, ali dodao bih, djelom Providnosti, imao sam priliku razmijeniti koju riječ s papom Franjom na općoj audijenciji prošlog 22. travnja. Kada sam mu pokazao razglednicu sa slikom oca Leopolda, Sveti Otac mi je odmah rekao: ‘On će biti jedan od zaštitnika sljedećega Jubileja milosrđa’. Potom je dodao: ‘Ali i ti trebaš ispovijedati kao on!’. Gotovo uplašen, rekao sam mu da nastojim biti takav, ali da je teško oponašati jednog sveca…Tada mi je rekao: ‘Moraš reći svojoj subraći da trebaju ispovijedati kao on’.

Ovo je doista jako lijepo, jer mi je otkrilo da papa Franjo poznaje oca Leopolda i njegov način, predlažući ga ne samo nama kapucinima, nego i svim ispovjednicima svijeta.» Fra Mauro Jöhri, generalni ministar reda Kapucina u okružnom pismu upućenom cijelom Franjevačkom redu također je predstavio papinu odluku: «Sveti otac je — piše fra Jöhri – zatražio od nas Kapucina da prenesemo u baziliku Sv. Petra relikvije dvojice naših svetaca koji su se najviše istakli u njihovoj službi ispovijedanja: sv. Leopolda Mandića i sv. Pija iz Pietrelcine. Oni su dvije ikone života predanih na bezuvjetan način službi navještanja božanskog milosrđa. Papin zahtjev nam je učinio iznimnu čast i od sada postao snažan poticaj da se posvetimo s obnovljenim zauzimanjem ovoj službi, bilo u našim crkvama bilo na mjestima gdje smo pozvani tu službu vršiti.»

Jedan od hodačasnika bio je i danas sveti Ivan Pavao II, koji je prigodom kanonizacije sv. Leopolda izrekao sljedeće: «Sv. Leopold nije za sobom ostavio ni teoloških ni književnih djela, nije očaravao svojom kulturom, nije osnovao društvene ustanove. Za sve koji su ga poznavali on nije bio drugo nego običan fratar, malen, boležljiv. Bio je iznimno malenog rasta, služio se sa malo jednostavnih riječi i imao je jedva čujan glas. Njegova veličina bila je u darivanju samoga sebe, u osobnom žrtvovanju tijekom 52 godine svećeničkog života, u tišini, u povučenosti u skromnosti ispovjedničke sobice.»

Budući da su ova dva svetačka lika kao uzori vjere i sveti zaštitnici Jubileja nadahnjujući svjedoci Božjeg milosrđa, njihove relikvije će u ovoj Svetoj godini biti izložene štovanju i na drugim mjestima.

Tako se s velikim nestrpljenjem očekuje dolazak relikvija sv. Leopolda Mandića u Zagreb, gdje će osim u njemu posvećenoj crkvi u Dubravi od 13. do 18. travnja, biti izloženo i jedan dan u Zagrebačkoj katedrali.

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes