Rudeš – Zagreb

Papa Benedikt XVI se oprostio od Libanona

Papa Benedikt XVI se oprostio od Libanona

Iako su mu neke službe iz svijeta savjetovale da odustane od apostolskog putovanja u Libanon papa je to odlučno odbio. Naime, osim događanja u arapskom svijetu, a pogotovo u Siriji, „dogodio“ se nesretni antiislamski film. Interesantno je da se za sigurnost pape, osim policije i vojske, brinuo i proislamski Hezbolah. Nakon provedena tri dana u Libanonu u nedjelju se oprostio od svojih vjernika i domaćina. Ovo je bio vrlo važan posjet za kršćane diljem Bliskog Istoka, koji masovno iseljavaju zadnjih desetak godina , zbog nesigurnosti, a dijelom i zbog progona.

Prije odlaska u zračnu luku Papa se u sjedištu sirsko-katoličkog patrijarha susreo s predstavnicima svih kršćanskih zajednica u Libanonu. Na ekumenskom susretu okupili su se katolički i pravoslavni patrijarsi te predstavnici i poglavari protestantskih Crkava. Poglavara Katoličke Crkve tom je prigodom pozdravio sirsko-katolički patrijarh Ignace Youssif III. Younan, a Papa je ponovno pozvao na ekumenski dijalog u Libanonu i zajedništvo kršćana.

U Libanonu je oko 40% kršćana, a najveća je kršćanska zajednica Maronitska Crkva koja okuplja oko četvrtine od četiri milijuna Libanonaca i koja je u jedinstvu sa Svetom Stolicom. Slijede grčko-pravoslavna, grkokatolička melkitska, armenska pravoslavna i armenska katolička, sirsko-pravoslavna i sirsko-katolička, asirska, kaldejska, koptska, protestantske i rimokatolička Crkva.

Papa Benedikt XVI. završio je u nedjelju navečer svoj apostolski pohod Libanonu. Na oproštajnoj svečanosti u zračnoj luci Rafiq Hariri sudjelovala su četvorica patrijarha, predstavnici vjerskih i građanskih vlasti, među kojima i libanonski predsjednik. U oproštajnom govoru Papa je rekao da je osjetio tradicionalnu gostoljubivost naroda Bliskoga istoka te da odlazi sa žaljenjem i željom da se ponovno vrati.

Zahvaljujući svim stanovnicima Libanona na njihovoj srdačnosti i entuzijazmu, Papa je posebno spomenuo muslimanske zajednice. Istaknuvši da je njihova nazočnost doprinijela uspjehu apostolskoga putovanja, Sveti Otac je rekao da smo u ovo nemirno vrijeme za arapski i cijeli svijet, vidjeli kršćane i muslimane ujedinjene slavljenju mira.

Opraštajući se, Benedikt XVI. je potaknuo Libanon, čije stanovništvo – kako je rekao – čini prekrasan i bogat mozaik, i cijeli Bliski istok da se hrabro odupru svemu što može ugroziti ili razoriti mir i ugroziti pluralizam vjerskih tradicija. Papa je zahvalio za sve susrete, službene, prigodne i vjerske te za sve izgovorene molitve, bez obzira kojoj kršćanskoj tradiciji ili vjeroispovijesti pripadale.

 

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes