http://zupa-svana.com/doing-homework-in-italian/ | http://zupa-svana.com/my-school-essay-written/ | creative writing dragons | masters creative writing | do your homework now Sveti Franjo Paulski – 2. IV. | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Sveti Franjo Paulski – 2. IV.

Sveti Franjo Paulski – 2. IV.

Ove godine, Crkva slavi 600 godina od rođenja ovog izuzetnog sveca. Dan njegovog rođenja pada baš na ovogodišnji Uskrs, 27.III.

Svetac rođen u Paoli, Kalabrija, Kraljevstvo Napulja, 1416. g., umro u Plessis-les-Tours, Francuska, 2. IV. 1507.g.

Franjini roditelji su bili skromni i veoma pobožni. Bili su bez djece dugo godina i sve vrijeme su se molili Bogu za sina. Kada im je Bog uslišio molitvu, nazvali su sina po Franji Asiškom, kojeg su poštovali kao svog zaštitnika.

Dok je još bio beba, pojavili su mu se plikovi oko jednog oka, pa je postojala opasanost da oslijepi. Ne gubeći vjeru u zagovor svetog Franje Asiškog, njegova majka daje zavjet, da će Franju dati u samostan na godinu dana ako ozdravi. I plikovi su se povukli, a mali Franjo sa trinaest godina odlazi služiti u franjevački samostan. Tu radi sve. Od čišćenja, do skupljanja milostinje za potrebe samostana. Nakon „odrađenog“ zavjeta, kao četrnaestogodišnjak kreće na hodočašća koja će obuhvatiti Rim, Asizi, Monte Cassino, a najduže se zadržava u pustinji Monteluco. Raskoš Rima, nije ga se dojmio. Vraća se u rodno mjesto, gdje živi povučeno, moleći i posteći. Nakon pet godina, oko njega se okuplja skupina sljedbenika.          

Nadbiskup Consenze  Pirro Caracciolo, dodjeljuje Franji i njegovim sljedbenicima „dijecezansko pravo“ za osnivanje samostana, gradnju kapela i crkve. Svetost Franje Paulskog, brzo se pročula. Papa Pavao II, 1467. godine šalje izaslanika, Baldassarrea De Gutrossisa u inspekciju, koji daje vrlo dobro izvješće. U 1470. godini, započinje proces priznavanja, novoga reda.

Dana 17. svibnja 1474. godine, papa Siksto IV službeno priznaje novu zajednicu pod nazivom: Kongregacija pustinjaka pavlina od svetog Franje Asiškog. „Ekstremna“ pravila, kasnije će priznati papa Aleksandar VI, u svojoj buli  Meritis religiosae vitae od 26. veljače 1493. godine.  Osim zavjeta čistoće, siromaštva i poslušnosti, Franjo Paulski uvodi i četvrti, koji je bio vrlo strog. Taj zavjet se odnosio na trajnu korizmu. Braća nisu smjela jesti ništa životinjskog porijekla, pa tako čak ni mlijeko,sir ili jaja.      

Sa manjim dopunama i izmjenama konačno priznanje odobriti će su svojoj buli Inter Ceteros, papa Julije II, 28. srpnja 1506. godine, a u kojoj se odobrava i ustanovljenje drugog reda ( ženskog ) i trećeg reda ( laičkog ). Zajednica će se po želji Franje nazvati, Red najmanjih ( Ordo minimorum ), skraćenica: O.M. Kada je odobravao pravila Reda najmanjih, papa Julije II, 1506. godine, je napisao da su oni ( redovnici najmanjih ), svijetlo u pokajničkoj Crkvi .

Red će djelovati, sa manjim oscilacijama,  do XVIII i XIX stoljeća, kada slijede antiredovnički pogromi od Francuske, Italije, Španjolske  do Austrije. Devastirani red, od strane antiklerikalnih i masonskih vlasti, polako će se početi obnavljati u XX stoljeću. Poslije drugog Vatikanskog koncila, pravila i konstitucije će se izmijeniti i biti odobreni od strane Svete Stolice 8. listopada 1973. godine, a biti će dopunjeni i odobreni 1986. godine.

Danas red djeluje u izmijenjenim okolnostima u Europi i objema Amerikama.

Već za života o djelovanju Franje Paulskog su se širile priče o mnogobrojnim čudesima koje je napravio. Od čudesnih ozdravljenja do proročanstava, napuljski trgovci donose vijesti u Francusku. Vijest o svetom čudotvorcu dolazi i do francuskog kralja Luja XI, koji je teško bolestan. Preko svojih poslanika, poziva Franju da dođe u Francusku. On to odbija, jer ne želi napustiti svoju braću i svoj tvrdi ležaj. Ali kako to već biva, umiješala se „visoka politika“. Kralj Ferdinand Napuljski, traži od pape Siksta IV, da upotrijebi Franju kao poslanika kod Luja XI, u posredovanju oko Pragmatične sankcije iz Bourgesa. ( Radilo se o kraljevskom zakonu,po kojem su francuski kraljevi čuvari katoličke Crkve u Francuskoj ).

Franjo ne može, po zavjetu poslušnosti odbiti papu, pa odlazi u Francusku, 2. veljače 1483. godine, ispraćen od mnoštva naroda. Više se neće vratiti u rodni zavičaj.

Franji je kralj Luj XI, umro na rukama, utješen njegovim riječima. Glas o svetosti ovoga čovjeka, širi se Francuskom. Mnogi franjevci, benediktinci, i članovi drugih redova, pridružiti će se Redu najmanjih, Franje Paulskog. Nasljednik Luja XI, kralj Charles VII, gradi o svome trošku dva samostana „najmanjima“. U samostanu Plessis-les-Tours, boraviti će Franjo, a u njemu će i umrijeti.

Iz Francuske, njegov red će se proširiti u Španjolsku i Njemačku. Tamo će ih nazvati oci Paulaneri. ( I dan danas, proizvodi se pivo Paulaner, čiju su proizvodnju započeli redovnici). 

Nakon smrti kralja Charlesa VII, 1498. godine, Franjo moli novoga francuskog kralja Luja XII, da mi dopusti povratak kući. Luj XII, mu to ne dopušta, pa iako je mogao tajno otići Franjo, ne želi kao ponizan sluga prekršiti zapovijed.

Spavajući na daskama, sa kamenom ispod glave, kao jastukom, predviđa svoj odlazak Stvoritelju. Poziva braću u samostan Plessis-les-Tours, gdje im daje posljednje upute, za nastavak rada poslije njega. Umire na Veliki Petak, 2. travnja 1507. godine. Ispraćen mnoštvom vjernika, pokopan je na Uskršnji ponedjeljak, u zemljani humak. Kako je to bilo poplavno područje, nakon dvanaest dana, braća odlučuju da mu tijelo polože u kameni sarkofag. Svjedok tog vremena, kraljevski slikar Jean Bourdichon, piše da tijelo sveca uopće nije zaudaralo. Također, kada je sarkofag otvoren 1527.godine  tijelo je još uvijek bilo „neoštećeno“.     

Kasnije su tijelo sveca spalili hugenoti. Sveti Franjo Paulski  postaje zaštitnik mornara, mornaričkih časnika ,kormilara i svih ljudi koji su povezani sa morem. Ovaj patronat potiče od legende, kojoj je Franjo sa svojim drugovima htio preći sa kopna na Siciliju, ali mu nisu htjeli dati barku. On je raširio svoj plašt i položio ga u more, a gornji dio plašta je koristio kao jedro. Vjernici ga zazivaju protiv kuge, a vjernice protiv neplodnosti.

Njegovu službenu kanonizaciju nije trebalo dugo čekati. Već 7. srpnja 1513. godine, papa Lav X, ga beatificira, a 1. svibnja 1519. godine i kanonizira.

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes