Rudeš – Zagreb

Sveti Nikola u našoj župi

Sveti Nikola u našoj župi

Uoči blagdana svetog Nikole, biskupa, 5. prosinca 2015. godine održan je svečani doček tom svetcu, koji se inače slavi 6. prosinca u mnogim župama ne samo na području naše lijepe domovine, nego i šire. Doček su priredili naši animatori s pjevačkim zborom, kraćom dramom-igrokazom i pjesmom u čast svetca kojega posebno vole djeca, a nađe se i po koja starija osoba koja se tom prilikom sjeća svojih dana iz djetinjstva. Nakon večernje mise skupilo se oko sto pedeset dječice s roditeljima i ministrantima mlađe i starije dobi. Bila je prisutna i po koja baka sa svojim unučićima.

Inače sveti Nikola je zaštitnik, djece, djevojaka, ženidbe i putnika. Rado ga slave i pomorci kao svog zaštitnika. On je rođen u gradu Patrasu, u Grčkoj 280. godine. Biskupom je postao vrlo mlad oko 300 god. u gradu Myri, danas Demre u Turskoj. Uskoro potom tu su počela progonstva kršćana. Biskup Nikola je bačen u tamnicu i bio je teško zlostavljan. Umro je 6. prosinca između 345. i 351. god..

Štovanje svetog Nikole proširilo se oko dva stoljeća nakon njegove smrti. Najprije u Grčkoj Crkvi zatim u slavenskim zemljama. Najveće štovanje nastupilo je od osmog stoljeća u Rusiji, čiji je on zaštitnik. Postupno se njegovo štovanje širilo i u ostalom dijelu Europe.

Ima više običaja vezanih za svetog Nikolu. Tako za njegov blagdan „sveti Nikola“ obučen kao biskup i s dugom sijedom bradom, posjećuje djecu i daruje ih. Na blagdan svetog Nikole ujutro dočekuju djecu slatkiši u prozoru ili pred vratima u njihovim čizmicama ili cipelicama koje su prije dobro očistili i pripremili za darivanje.

Taj se običaj darivanja nadovezuje na jednu legendu. Legenda, naime, pripovijeda kako je neki plemić poslao svoje tri kćeri u javnu kuću da bi zaradile miraz za udaju. Saznavši to, Nikola je tim djevojkama noću ubacio kroz prozor vrećicu punu zlatnika. Potom su one napustile nečasnu zaradu i mogle su se udati. Tako je sveti Nikola prozvan čovjekom dobrote, darivanja i zaštitnikom u nevolji.

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes