custom home builder business plan | i need help on writing an essay | annotated bibliography maker apa format | doing homework during lunch | http://zupa-svana.com/pay-for-dissertation/ Vitraji u crkvi Svete Ane | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Vitraji u crkvi Svete Ane

Vitraji u crkvi Svete Ane

17. lipnja 2016. god. postavljeni su vitraji u crkvi sv. Ane, a 19. lipnja don Drago Škarica, župnik, ih je blagoslovio. Prva dva vitraja poklonila je obit. Meštrović, bl. Alojzija Stepinca župljani, sv. Anu obit. Beljan, don Bosca salezijanci suradnici, Mariju Pomoćnicu obit. Barušić, a sv. Ivana Pavla II. obit. Pripuz.

Ideju vitraja je izveo akademski slikar prof. Marijan Jakubin, a radove „Štab“- Zagreb.

Sedam novih vitraja blagoslovljeno je tijekom nedjeljnog euharistijskog slavlja 19. lipnja 2016. godine.

Na dva vitraja sa strane svetohraništa izraženi su euharistijski simboli i tematika zajedničke molitve nakon pretvorbe: Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo. Pet vitraja na bočnim prozorima posvećeno je sv. Ani, sv. Ivanu Boscu, Mariji Pomoćnici, sv. Ivanu Pavlu II. i bl. Alojziju Stepincu. Autor vitraja je prof. Marijan Jakubin, a darovi su obitelji Beljan, Barušić i Pripuz te salezijanaca suradnika i župljana koji su novčanim iznosom poduprli njihovu izradu. Darovatelji su pročitali molitvu vjernika, a vitraje je blagoslovio župnik don Drago Škarica.

„Vjerujem da ćemo svi uživati u vitrajima koji daju novo lice našoj maloj, ali dragoj crkvi. Osim uživanja u ljepoti, želio bih da nam ovi vitraji budu poziv na trajnu molitvu i zahvalu upravo po zagovoru likova svetaca koji su utkani u vitraje. Uz to što se divimo umjetničkom djelu, vitraji nam služe da bi umjetničko djelo bilo predmet razmišljanja koje ima svoju poruku te podsjeća na duhovne uzore koji su podignuti na čast oltara“, kazao je u prigodnoj riječi župnik.

Ovo je, dakle, zajednički projekt svih župljana. Hvala svima za svaki oblik doprinosa u izradi i postavljanju vitraja.

Zajedničko ime ‘župljani’ upisano je na vitraj blaženog Alojzija Stepinca koji je osnivač naše župe. Vitraji, počevši od oltara prema vratima, imaju jednu simboličku poveznicu i povijesno značenje. Vitraji sa strane svetohraništa nam dozivaju u svijest da je središte i izvor kršćanskog života Tijelo i Krv Kristova, kao i znakovi spasenja: smrt, uskrsnuće i ponovni Kristov dolazak. Vitraj blaženog Alojzija Stepinca čuva uspomenu na utemeljitelja naše župe koji je ovu župu stavio pod zaštitu Svete  Ane čiji je vitraj odmah do njega. Alojzije Stepinac je i veliki prijatelj salezijanaca koji vode ovu župu, a njihov je utemeljitelj Sv. Ivan Bosco koji je svoju Družbu salezijanaca povjerio Mariji Pomoćnici pod čijom zaštitom i vodstvom je posvetio svoj život mladima. Vitraj Svetog Ivana Pavla II. ima više značenja: neprocjenjiva je njegova zasluga i ljubav prema Hrvatskoj i katolicima u Hrvatskoj. Isti papa proglasio je bl. Alojzija Stepinca blaženim i time povezuje u novi krug sve spomenute svece i zaštitnike naše župe.

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes