creative writing icse | can you write a dissertation in 1 month | masters creative writing france | business plan for money transfer 12. 4. 2017.  –  VELIKA SRIJEDA  | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

12. 4. 2017.  –  VELIKA SRIJEDA 

12. 4. 2017.  –  VELIKA SRIJEDA 

Mt 26, 14-25: Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega.

U ono vrijeme: Jedan od dvanaestorice, zvani Juda Iškariotski, pođe glavarima svećeničkim i reče: »Što ćete mi dati i ja ću vam ga predati.« A oni mu odmjeriše trideset srebrnika. Otada je tražio priliku da ga preda.

Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: »Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu?« On reče: »Idite u grad tomu i tomu i recite mu: ‘Učitelj veli: Vrijeme je moje blizu, kod tebe slavim pashu sa svojim učenicima.’« I učine učenici kako im naredi Isus i priprave pashu.

Uvečer bijaše Isus za stolom s dvanaestoricom. I dok su blagovali, reče: »Zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati.« Silno ožalošćeni, stanu mu jedan za drugim govoriti: »Da nisam ja, Gospodine?« On odgovori: »Onaj koji umoči sa mnom ruku u zdjelu, taj će me izdati. Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije. A Juda, izdajnik, prihvati i reče: »Da nisam ja, učitelju?« Reče mu: »Ti kaza.«

Veliki tjedan je poziv da hodamo još bliže s Isusom – usmjerimo svoj pogled na njega i pratimo ga u patnji. Dopustimo mu da nas bliže pogleda i vidi kakvi stvarno jesmo. Ne trebamo se pred njim pretvarati, nego mu možemo reći gdje smo se razočarali, bili napušteni ili čak izdani. U životu smo puno puta „izdali“ Gospodina, možda zato što nije ispunio naša očekivanja, nije bio po našoj mjeri,… . Pitanje apostola, i samog Jude: „Da nisam ja, učitelju?“, uključuje i nas.

M O L I T V A:

Pomozi mi Isuse da vidim kako ti ne osuđuješ. Pozivaš svakoga od nas prihvatiti istinu o nama kao tvojim učenicima. Pozivaš nas da te slobodno slijedimo. Uvjeravaš nas kako nam je sve oprošteno. Pomozi mi to povjerovati!

PRIJEDLOG ZA RAZMIŠLJANJE:

  • Pogledaj Judu i motri ga kako u strahu izdaje Isusa. Gledaj Isusa dok njegovo srce susreće slabost učenika.
  • Božja ljubav pobjeđuje u raznim vrstama slabosti u našemu životu. Dopusti da ti on bude snaga u tvojim slabostima i grješnosti.
  • Je li Juda motiviran ljutnjom ili razočaranjem? Je li imao drukčiju viziju mesijanskoga kraljevstva od Isusa? Je li se uvrijedio kada ga je Isus prozreo u trenutku protestiranja što ga je Marija pomazala skupocjenim uljem? Jedna je stvar jasna: odbio je prihvatiti Isusa onakva kakav je bio. On nije vidio, kao ni mi, da se mi trebamo mijenjati, a ne Bog.
  • Stvarni Judin grijeh nije izdaja nego neprihvaćanje Isusa, odbacivanje svjetla. Juda je odbio vjerovati u mogućnost oproštenja. Ne smijemo ga nipošto oponašati! Bez obzira što učinili, uvijek se možemo obratiti Isusu za oproštenje i ozdravljenje.

Don Drago Škarica

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes