http://zupa-svana.com/creative-writing-rubric-for-4th-grade/ | http://zupa-svana.com/phd-program-in-creative-writing/ | uts creative writing course Dječja kreativna radionica | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Dječja kreativna radionica

Dječja kreativna radionica započela je sa svojim radom uz inicijativu zainteresiranih roditelja, salezijanaca suradnika, angažiranih župljana i svesrdnu podršku tadašnjeg župnika, pokojnog don Franje Marušića te kapelana don Petra Beline.

Zamisao radionice temelji se na salezijanskom djelu, okupljati djecu uz crkvu i poučavati ih zajedništvu, uz učenje nekih korisnih vještina.
Najčešće se radi o kreativnim radionicama „likovnog“ tipa, izradi raznih ukrasnih predmeta u različitim tehnikama. Izrađuju se božićne i uskrsne čestitke, ukrasi za bor, anđeli u raznim tehnikama, ukrašavaju pisanice, izrađuju adventski vjenčići, maske za fašnik. Neki od tih radova prodavani su u određenim prigodama ispred naše župne crkve, a prihod je išao za potrebne materijale, na bilo je tu i nekih humanitarnih akcija.

Bilo je tu i manje uspjelih pokušaja učenja ručnog rada za djevojčice – vezenje (tada su se i mame podsjetile svojih dana vezenja i tri godine za redom izrađivale ukrasne vrećice od paname i križića za prvopričesnike).

Iz kreativne radionice izrasle su i neke priredbe za svetog Nikolu, Božić, dan zahvalnosti za plodove zemlje, pa čak i neki potrebni kostimi za te iste predstave.
Radionicu najčešće pohađaju djeca od prvog do šestog razreda osnovne škole, ali ima tu i predškolske djece i poneki stariji učenik.
Mnoge mame su u fazi odrastanja svoje djece provele sate i sate u igri sa djecom u ovoj radionici i zaboravile na svoje brige, a i posvetile se ne samo svojoj nego i tuđoj djeci.
Rad radionice također pomažu i salezijanski animatori u župi, te se i na taj način ostvaruje suradnja raznih skupina koje djeluju u župi, a sve na dobro naše djece i mladih.


OBILJEŽAVANJE 10-GODIŠNJICE RADA KREATIVNE RADIONICE U RUDEŠU


U nedjelju, 20.11. 2011. godine obilježeno je deset godina uspješnog rada kreativne radionice koju u Rudešu vode salezijanci suradnici, uz pomoć salezijanskih animatora.
Prije otvaranja izložbe radova i druženja, salezijanci suradnici predstavili su se na sastanku roditelja prvopričesnika. Uvodnu riječ roditeljima održao je župnik don Mladen Delić, a nakon toga su se salezijanci suradnici predstavili kratkom prezentacijom o radu Udruženja, svom pozivu i poslanju.

Uslijedio je prigodni igrokaz na temu odnosa roditelja i djece, nakon čega je upriličen interaktivni meditativni dio večeri. Pročitan je tekst „Čavli u ogradi“, a zatim je pet roditelja zabilo čavle u dasku te ih potom kliještima izvadilo iz daske. Roditelji su, izvadivši čavle mogli uočiti da su unatoč izvađenim čavlima, rupe u dasci ostale i zaključiti pouku :“ Kada u bijesu kažeš neke stvari one ostavljaju ožiljak, kao što su ove rupe u ogradi. Možeš čovjeka ubosti nožem i izvući nož, ustrijeliti ga riječju i povući riječ, povrijediti ga gestom i požaliti, no poslije toga, ma koliko govorio da ti je žao – rane ostaju.”

Na kraju sastanka svi su još jednom pozvani da se pridruže proslavi „rođendana“ kreativne radionice. Izložba radova bila je otvorena od 16 do 20 sati. Veliki broj župljana je pogledao izložene radove i uključio se u proslavu. Kao i obično, vrijedne su rudeške suradnice pripremile kolače a svečano je razrezana i rođendanska torta.
Vjerujemo da će radionica nastaviti rad još većim žarom, okupljajući djecu i mlade te šireći don Boscov duh.


no images were found

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes