northern michigan university creative writing program | http://zupa-svana.com/barclays-will-writing-service-contact-number/ | if you do your homework now we | http://zupa-svana.com/do-your-essay-ese/ | how can critical thinking help you develop stronger smart goals Ministranti | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Ministranti

Ministrantski malonogometni turnir na Knežiji

Nakon stanke od nekoliko godina, ponovo je pokrenut malonogometni ministrantski turnir u župi Marije Pomoćnice na Knežiji 7. svibnja 2016. god. Neposredno prije pristupa igri bila je u crkvi Sveta misa koju je predvodio don Mihovil Kurkut, povjerenik za pastoral mladih i zvanja, u koncelebraciji s nekoliko svećenika.

Poznato nam je, da je sveti Dominik Savio, učenik svetog Ivana Bosca, već kao petnaestogodišnjak postigao svetost i pripada najmlađim svetcima Katoličke Crkve. Njegov blagdan se slavi 6. svibnja. Sveti Dominik je postao ministrant u petoj godini života, a u sedmoj je bio prvopričesnik. Bio je osobiti štovatelj Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu. Kao dvanaestogodišnjak ulazi u salezijanski zavod u Torinu. Tu je bio uzor svima i najbolji učenik sv. Ivana Bosca. On je zaštitnik ministranata, mladeži i dječaka pjevača. U tom vidu je organiziram turnir na čast sv. Dominika Savia.

Na malonogometnom turniru na Knežiji okupilo se dvanaest ekipa što iz zagrebačkih salezijanskih, što iz susjednih, biskupijskih župa. Takmičenje se održalo i u stolnom tenisu kao i u kvizu. Naši ministranti su odmjerili snage samo u malom nogometu, jer je bio ograničen pristup istima u drugim aktivnostima zbog eventualnih istodobnih nastupa.

Iz naše župe su se odazvala dvadeset četvorica ministranata iz srednjoškolske i osnovnoškolske dobi. Bile su tri naše ekipe: jedna srednjoškolaca, a dvije iz osmogodišnje škole. Za osvojeno treće mjesto u nogometu i fair igru primili su po jedan pehar u trajno vlasništvo. Iako je prethodnih dana padala kiša, za tu priliku bilo je prekrasno, sunčano vrijeme, tako je time bilo omogućeno lijepo raspoloženje u igri, zajedničkom objedovanju i ostalom radosnom druženju. Želja je svih, da se takvo druženje i sklapanje novih poznanstava nastavi i sljedeće godine.

 

U župi sv. Ane djeluju, rade i pomažu dvije skupine ministranata. Skupina mlađih dječaka,do osmog razreda osnovne škole, sastaju se subotom ujutro ,te imaju katehezu koju vodi naš župnik don Mladen Delić. Nakon kratkog i poučnog sastanka koji prati molitva, ministranti odlaze na igralište gdje se druže igrajući nogomet.
Starija grupa ministranata, mladića od 15 do 23 godine sastaju se srijedom navečer, gdje ih nakon poučne kateheze i molitve svete krunice naš župnik priprema na što dostojniju službu ministranta. Osim ministriranja kod svete mise ministranti pomažu župniku i u drugim poslovima vezanim za dobro funkcioniranje župe. Tako su ove godine pomagali kod blagoslova obitelji.
Lovro Belina

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes