custom essay writing australia | http://zupa-svana.com/grade-2-creative-writing/ | http://zupa-svana.com/custom-argumentative-essay/ O Župi | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

O Župi

O Župi

Povijest župe sveta Ana u Rudešu

 

Župa sv. Ane osnovana je odredbom Preuzvišenog nadbiskupa, dr. Alojzija Stepinca 15. srpnja 1942. godine. Iste je godine imenovan upravitelj Župe, vlč. Alojzije Kovačić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.
Nakon što je Župa osnovana i imenovan upravitelj Župe,trebalo je pronaći prostoriju za vršenje bogoslužja. Mjesni školski odbor u Rudešu odlučio je župi sv. Ane ustupiti jednu od školskih soba u novoj školi, dok se ne sagradi župna crkva. U školskoj sobi bila je uređena kapelica i vršila se Služba Božja. Granice nove župe navedene su u dekretu osnutka Župe, kojeg je potpisao dr. Alojzije Stepinac.
Sve te odluke, uključujući izradu nacrta nove crkve i dovoz građevinskog materijala, donosile su se u vrijeme 2. svjetskog rata, tj. postojeće Nezavisne Države Hrvatske. Nakon rata i uspostave nove, komunističke vlasti, došla su teška vremena,što su otežavala nastavak ostvarivanja sna župljana župe sv. Ane, gradnju nove crkve. Crkva je trebala biti izgrađena na ondašnjoj adresi: Anina bb.( Sada je to broj 99). U međuvremenu su komunističke vlasti naredile da se školska soba isprazni i da se prestane s vršenjem Službe Božje. Bilo je to 1947. godine.
Iste godine, uslijedila je izmjena upravitelja Župe. Vlč. Nikola Pavičić, svećenik Salezijanske Družbe, imenovan je privremenim upraviteljem Župe. No, imenovanje se poklopilo sa izbacivanjem crkvenog inventara na ledinu, ljeti 1947. godine i otada se u Rudešu više nije slavila Misa. Uz to, 1949. godine, od strane Općine, oduzete su župne matične knjige. Kako je iste godine upraviteljem Župe postao Dragutin Brumec, ujedno upravitelj župe Marije Pomoćnice, sjedište župe sv. Ane prebačeno je na Knežiju. Župnika Brumca je ubrzo zamijenio Franjo Gulešić, a za njim opet dolazi Nikola Pavičić. Krštenja, vjenčanja, sprovodi, obavljali su se na raznim mjestima, u Kuštošiji, Knežiji te u Sv.Josipu na Trešnjevci. Konačno,sva nastojanja da se nova crkva izgradi u Aninoj ulici, propala su 1960. god., odlukom komunističkih vlasti da se gradilište Župe dodijeli Veterinarskoj stanici radi izgradnje veterinarske ambulante. Župa sv. Ane ulagala je sljedećih godina brojne žalbe na tu odluku, ali su uvijek odbijane kao neosnovane. K tome, dok je trajao žalbeni postupak, Veterinarska stanica je izgradila ambulantu pa se, po odluci komunističkih vlasti, gradilište nije moglo vratiti prijašnjem vlasniku, tj. župi sv. Ane u Rudešu. Ovo mukotrpno razdoblje povijesti Župe završeno je 1960.godine,kada je upravitelja,vlč.Nikolu Pavičića,zamijenio novi upravitelj Župe, vlč. Albin Česlar.
Godine 1964. započinje novo razdoblje razvoja župe sv. Ane. Već dulje vrijeme trajala je i iskazivala se potreba za gradnjom nove crkve, prvenstveno zbog sve većeg priljeva doseljenika na područje Župe. Na samom početku iste godine, nastojanjem Preuzvišenog nadbiskupa, dr. Franje Šepera, kupljena je kuća u Rudešu, na adresi: Topolnica 6. Kupac je po ugovoru bio Nadbiskupski duhovni Stol za Bogoštovni objekat RKT župe sv. Ane u Rudešu. Odmah se započelo s preuređenjem kuće u kapelicu, koja je imala ulogu župne crkve sv. Ane. Na Uskrs 1964. godine, nakon 17 godina, služila se ponovno Služba Božja na teritoriju Župe.
Godina 1964. obilježena je i dolaskom novog upravitelja, vlč. Nikole Vugleca. Vlč. Vuglec bio je ključna osoba svih događaja koji su uslijedili do kraja 60-ih. Također, od samih novih početaka Župe, djelovale su časne sestre Milosrdnice. Početkom iste godine, pokrenut je proces izdavanja građevinske dozvole za gradnju nove kapelice sv. Ane. Nakon dugotrajnog nadmudrivanja s komunističkim vlastima, župnik Nikola Vuglec primio je građevinsku dozvolu sredinom 1966. godine. Uz veliku pomoć „ljudi dobre volje“ i stručnih osoba, crkva sv. Ane sljedećih se mjeseci ubrzano gradila. U gradnji crkve, posebnu ulogu i trud pokazivao je kapelan Župe, Petar Šimić. Konačno, osvanuo je veliki dan za hrvatski narod župe sv. Ane u Rudešu. Uzoriti kardinal Franjo Šeper, 8. prosinca 1967. godine, posvetio je oltar i blagoslovio novu crkvu, ispunjenu presretnim vjernicima domaće, rudeške župe,ali i vjernicima iz susjednih župa.
Tim događajem, Župa je počela živjeti „punim plućima“. Ustrajni višedesetljetni rad svećenika i časnih sestara, uz aktivno sudjelovanje vjerničkog naroda, ponosnog naroda hrvatskog,konačno je ugledao plod vjere,molitve, zajedništva,ljubavi.
Brojni su se upravitelji Župe izmjenjivali do današnjih dana. Nakon 8 godina upravljanja Župom, 1972. godine Rudeš napušta vlč. Nikola Vuglec, a zamjenjuje ga vlč. Nikola Zubović. Godine 1980. za upravitelja dolazi vlč. Mihael Rodić, a nakon 4 godine ga nasljeđuje vlč. Božo Grbeša, koji je 70-ih godina već boravio u Župi kao kapelan. Do kraja stoljeća, Župom su upravljali sljedeći svećenici: Ivan Bolkovac i Franjo Marušić, koji je Župu uveo u novo tisućljeće. Naslijedio ga je vlč. Petar Belina, naše rudeške grude sin. Za njegovoga upravljanja, župa sv. Ane proslavila je dvije obljetnice. Bilo je to 2007.godine, kada smo svečano obilježili 65. obljetnicu osnutka Župe i 40. obljetnicu posvete današnje crkve sv. Ane. Petar Belina predao je Župu 2011. godine, kada je za upravitelja imenovan vlč. Mladen Delić. Ove godine se navršava punih 70 godina postojanja žive i jake župe sv.Ane – Rudeš.

UZ BOŽJI BLAGOSLOV, SRETNA JOJ BUDUĆNOST!

Osnivanje župe sveta Ana u Rudešu

Isječak iz novina “Hrvatska straža” iz 2. kolovoza 1942. godine

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes