http://zupa-svana.com/creative-writing-crocodile/ | my dream house creative writing | masters in creative writing online australia Pismo župljanima prigodom Velikog tjedna i Uskrsa | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Pismo župljanima prigodom Velikog tjedna i Uskrsa

Pismo župljanima prigodom Velikog tjedna i Uskrsa

Dragi župljani!

Nalazimo se u zadnjem tjednu ovogodišnje korizme (Vazmenim trodnevljem završava korizmeno vrijeme), koja je zbog posebnih okolnosti virusa i nedavnog potresa, za nas zaista posebna. Razumijem da smo uplašeni, zabrinuti za sebe, za drage i bliske ljude i za puno toga… Kao vjernicima nedostaju nam zajednička svakodnevna i nedjeljna misna slavlja, ali kao i svim ljudima nedostaju nam neograničena kretanja, susreti, druženja… Nedostaju nam bliske osobe, naša svakodnevica, posao, normalan život.
Kako vrijeme odmiče, tako se, čak i među nama vjernicima, sve češće mogu čuti različita tumačenja o tome zašto nam se ovo sve događa? Je li to kazna Božja? Što nam Bog kroz to poručuje? Iako su sve to razumljiva ljudska pitanje, siguran sam da neki „odgovori“ na ova ispravna pitanja nisu ispravni. Nisu ispravni ni korisni odgovori koji su na tragu neobjašnjive potrebe da se iz trenutne ljudske situacije zbunjenosti i nemoći tumači Boga, njegove razloge, njegove namisli. Osobno mogu posvjedočiti da sam doživio veliku radost i zadovoljstvo kad je papa Franjo na zajedničkoj molitvi iz Vatikana rekao: „Nije ovo vrijeme Božje osude, nego našeg prosuđivanja!“ I želim vam svima upravo ove riječi uputiti kao aktualnu poruku. Istinski i ponizni vjernik i kad ne razumije sve razloge i događanja, vjeruje da je Gospodin gospodar svega, te svijest o tomu potvrđuje snagu njegove vjere. Stati pred Gospodina i ponizno mu priznati da ne znamo zašto nam se sve ovo događa, ali da mu se i u svojoj nemoći s povjerenjem predajemo, postaje tako novo čvrsto uporište naše vjere. Poniznošću i povjerenjem potvrđujemo da smo Njegova stvorenja, da ne tražimo sveznanje niti hoćemo sebe stavljati za mjerilo dobra i zla, da se ne želimo u svojim prosudbama stavljati na mjesto Boga (što je ponuda od Zloga), ali da nam je dovoljna sigurnost da smo u Njegovoj ljubavi. Nije ovo vrijeme da prosuđujemo Božje namisli, nego svoj život.
U tom duhu pozivam vas da ostatak korizmenoga vremena, a osobito Veliki tjedan, Vazmeno trodnevlje, te Uskrs i dane nakon Uskrsa, i u ovim specifičnim ograničenjima i okolnostima koristimo za uozbiljenje svoje vjere i djetinjega povjerenja u nebeskog Oca. Iskoristimo ovo vrijeme za istinito sagledavanje svog odnosa s Bogom, ali i svog odnosa s bližnjima koje nam Bog daruje i na koje nas uvijek upućuje, a također i svog odnosa s vremenom, s načinom kako smo ga živjeli i koristili u ovim specifičnim okolnostima. Prihvatimo ovo vrijeme kao milosnu prigodu da produbimo svoje temeljne i životvorne odnose: odnos s Bogom i odnose jednih s drugima.
Pokušajmo i ovu situaciju naše nemoći i brojnih pitanja promišljati kao prigodu za pročišćen odnos s nebeskim Ocem i istinsko okretanje ljudima koji oko nas žive. Dok ne možemo sudjelovati na euharistijskim slavljima, evo nam vremena za osobnu i obiteljsku molitvu. Dok nemamo mogućnost za sakramentalnu ispovijed, okrenimo se jedni drugima, međusobno razgovarajmo i zamolimo jedni druge za oproštenje. Umjesto maslinove grančice za Cvjetnicu stvorimo novu grančicu mira u obitelji – može to biti grančica praštanja, pomirenja, razumijevanja, grančica strpljivosti. Na Veliki petak kada ne možemo sudjelovati na obredima čašćenja križa stavite križ na stol, na središnje mjesto u kući, te kao obitelj izmolite križni put u 15.00 sati. Netko od članova obitelji može naglas pročitati evanđeoski izvještaj o muci Isusovoj, a na kraju neka svi članovi obitelji poljube križ i učine znak križa. Ako taj dan bude na televiziji prijenos obreda Velikog petka, pratimo ih u šutnji i molitvi. Na Veliku subotu navečer upalite svijeću i stavite je za vrijeme zajedničke molitve na vidno mjesto svima u obitelji. Na blagdan Uskrsa neka otac ili majka okupe obitelj, te blagoslove jelo koje ćete zajednički blagovati (na kraju prilažem molitvu za blagoslov). Pogledajte izravni prijenos euharistijskog slavlja i duhovno se pričestite unutar obiteljskoga zajedništva. Dok ne možemo primati sakramentalnu pričest, evo nam prigode da ojačamo svoju čežnju za Isusom u duhovnoj pričesti i duhovnom sjedinjenju s Njim. Prva Crkva, prve kršćanske zajednice, nisu imale čestih ni svakodnevnih euharistijskih slavlja, ali su kršćani bili postojani u molitvi, apostolskom nauku, čitanju Božje riječi. Stoga im je i euharistijsko slavlje, kad su ga mogli slaviti, bilo pravo slavlje i istinski susret s Bogom i jednih s drugima, slavlje koje je utjecalo na život i mijenjalo život. Ovo je prigoda da o svemu tome promislimo i da se i sami mijenjamo u duhu prve Crkve.
Braćo i sestre, sve vas potičem da u ovom vremenu ponovno oživimo kućnu Crkvu, obiteljsku Crkvu. Svjesni smo i dobro to osjećamo da su nam osobna i obiteljska molitva zanemarene, nestale, zamrle. Evo prilike da obitelj ponovno postane Crkva. U obitelji su sadržani svi bitni elementi Crkve osim sakramenata: zajedništvo, ljubav, molitva, praštanje, darivanje, solidarnost, svjedočanstvo… Znam da će mnogi dok ovo budu čitali misliti na svoje konkretne, ponekad i teške obiteljske situacije. Znam da mnogi zbog zanemarenosti osobne molitve i ne znaju kako ponovno započeti. Neki se i srame moliti pred svojom djecom, svojom obitelji, jer to do sada nisu činili. Razumijem vas, ali vas ipak potičem da započnete upravo sada. Obratimo se Bogu, zamolimo ga za pomoć, a onda razgovarajmo s članovima obitelji, predložimo im da zajednički pronađemo prigodno vrijeme i oblikujemo obiteljsku molitvu. Proći će ovo vrijeme neposredne opasnosti, ali bi bila prava šteta da mi iz ovog vremena izađemo prazni, kratkog sjećanja i bez pouke za budućnost.
Ja se već sada radujem našim budućim euharistijskim slavljima na kojima ćemo se okupljati obnovljena duha i obnovljena zajedništva. Radujem se kad ću vas sve opet vidjeti žive, zdrave, ojačane, pune čežnje i radosti za slavlje i gozbu za zajedničkim stolom s našim Uskrslim! Stoga vas pozivam i bodrim: NEMOJTE MALAKSATI U VJERI I NADI! Prokušanost vaše vjere neka urodi dobrim plodovima.

Ostanimo i dalje ponizni i odgovorni, ali hrabri i puni pouzdanja da naš Bog vodi sve!
Dragi župljani, zazivam na vas Božji blagoslov i zaštitu! Mi salezijanci svećenici ostajemo u molitvi i svakodnevnim misnim slavljima zajedno s vama i molimo za vas i vaše obitelji.

Rudeš, 3. travnja 2020.

vaš župnik don Drago, zajedno s don Ivanom i don Josipom

Pismo u PDF obliku možete skinuti na ovom linku

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes