the ellen show homework helper | 12th grade creative writing prompts | http://zupa-svana.com/economics-essay-price-elasticity/ Mladež | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Mladež

Na beatifikaciji Ivana Pavla II. u Rimu sudjelovala je i Salezijanska mladež, točnije predstavnici skupina koje animiraju liturgiju. Tako je među dvadeset i četvero mladih bilo ministranata, predstavnika glazbenih sastava i drugih. Desetak mladih i salezijanski bogoslovi beatifikaciji su prisustvovali na samom Trgu sv. Petra, a već prije ponoći stigli su u okolne ulice kako bi bili što bliže bazilici.

Nakon dugih osam sati na nogama smjestili su se su na trgu. Bilo je vrlo teško izdržati toliko dugo na nogama, rijetke su bile prilike kada se sjelo, ali veseo duh dao im je snage za sve napore. Druga grupa mladih, koja je odlučila malo odspavati, smjestila se na sredini ulice Via della Conciliazione, iako su se do tamo probijali gotovo četiri sata. Treća grupa pratila je beatifikaciju putem videozida na Circo Massimo. Emocije doživljene za vrijeme beatifikacije i svete mise koju je predvodio papa Benedikt XVI. bile su izrazito jake. Beatifikacija je počela izlaskom biskupa i kardinala, a potom i Pape, a cijelo vrijeme puštala se himna bl. Ivanu Pavlu II. Kad je Benedixt XVI. proglasio Ivana Pavla II. blaženim, opet je počela himna, otkrivena je slika bl. Ivana Pavla II., a mnoštvo je oduševljeno pljeskalo, mahalo zastavama i plakalo od radosti. Naši mladi za ovu su priliku imali posebno tiskane majice s likom Ivana Pavla II. Na Trgu svetog Petra i u okolnim ulicama bilo je oko milijun ljudi, dok su stotine tisuće drugih beatifikaciju pratile putem dvanaest velikih videozidova smještenih po Rimu.

Mladi su u Rim stigli u četvrtak ujutro i prvo posjetili salezijanske novake smještene u Genzanu u blizini Castel Gandolfa. Nakon smještaja u Institutu „Teresa Gerini“ u Rimu mladi su popodne posjetili Vatikan, točnije Trg i baziliku sv. Petra. Obradovali su se kada su uočili da je iznad kipa svetog Petra smješten Don Boscov kip. Na kupoli bazilike mladi su se zadržali gotovo pola sata uživajući u veličanstvenom pogledu. U petak mladi su obišli velike bazilike, katakombe, gdje ih je dočekao don Mato Tomas, salezijanac i službeni voditelj u katakombama, i druga značajnija sveta mjesta. Don Mato je svojim veselim duhom dobro nasmijao mlade, ali im uputio i divne riječi koliko je važno ljubiti svoju vjeru i domovinu. Jedan od mladih hodočasnika rekao je kako ne zna što bi napravio jer toliko je fasciniran bazilikama da bi jednostavno želio provesti u njima cijeli dan kako bi shvatio sve detalje, kako bi posložio dojmove i pomolio se u miru. U kući San Tarcisio posjetili su salezijanske bogoslove koji su ih radosno dočekali. Subotnja kiša nije omela mlade da vide ljepote Rima, a popodne su se mnogi opet zaputili na Trg svetog Petra, jednostavno želeći biti na mjestu gdje prebiva Petrov nasljednik.

Susreli su mnoštvo vjernika među kojima i dosta Hrvata, zapjevali su zajedno pjesmu i dobro se zabavili dok su davali intervju južnokorejskoj televiziji. Kada se na jednom od videozidova pojavio lik blaženog Alojzija Stepinca, mladi su uskliknuli od radosti. Večer uoči beatifikacije mladi su sudjelovali na misi u crkvi sv. Jeronima koju je predvodio mons. Jure Bogdan, koji im je nakon mise govorio o povijesti Zavoda sv. Jeronima i hrvatskoj prisutnosti u Rimu kroz stoljeća. Mlade je toga dana pratio don Josip Krpić, salezijanac, koji uskoro počinje predavati na Salezijanskom papinskom sveučilištu. Hodočašće su organizirali salezijanci, don Ivan Šibalić i bogoslov Ivan Terze, uz prisutstvo bogoslova Branka Bendre.

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes