boy calls 911 for homework help | dartmouth creative writing mfa | phd creative writing los angeles Sv. Anastazije I., papa, 19.XII. | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Sv. Anastazije I., papa, 19.XII.

Anastazije je rođen u Rimu. Za papu je izabran 27. studenoga 399. godine. Naslijedio je papu svetoga Siricija, kao 39. papa po redu. U svome kratkom pontifikatu morao se suprotstaviti zabludi origenista. U trenutku izbijanja nesuglasja, Origen (185. – 235.), jedan od vodećih mislilaca, bio je već davno mrtav. Bio je vrstan poznavatelj Biblije, kojoj je posvetio mnoga svoja djela, ali i odličan poznavatelj filozofije. Neoplatonizmom je pokušavao bolje shvatiti i produbiti kršćanski nauk. To je mistični, reakcionarni filozofski pravac koji se pojavio u helenističkom razdoblju i doživio najveći procvat u doba dekadencije Rimskoga carstva. Prema tomu pravu tvar i tijelo su donje skale egzistencije u odnosu na duh, a do prave se spoznaje ne dolazi iskustvom i razumom, nego pomoću mističnoga zanosa.

U Origenovom naučavanju javljaju se neki problematični elementi: nesigurnosti u pitanju Presvetoga Trojstva, naučavanje o ranijem nastanku duše i tumačenje teze o ponovnoj uspostavi Božjega univerzuma – što isključuje vječnost pakla. Zbog ovih postavki osudili su ga Nicejski i Carigradski koncil. Sukob se ponovno pojavio kad je Epifanije, iz Salamine na otoku Cipru, na svome hodočašću u Jeruzalem javno je propovijedao protiv Origena, što je izazvalo reakciju jeruzalemskoga biskupa Ivana. Naš sveti Jeronim se složio s Epifanijem protiv Origena, a prefekt Aquileje Rufin se zauzimao za Origena. Polemika je bila više verbalna nego sadržajna.

Papa Anastazije je, pod utjecajem svetoga Jeronima, osudio origenizam, ali je izbjegavao osuditi Rufina. Poticao je i afričke biskupe na borbu protiv donatista Donatizam je bio pokret u ranokršćanskoj afričkoj Crkvi 4. i 5. stoljeća koji je osuđen kao raskolnički. Nazvan je po berberskom kršćaninu Donatu (lat.: Donatus Magnus) koji je smatrao da crkva mora biti crkva svetaca, a ne grješnika i da sakramenti koje su primili traditori  (izdajnici), svećenici koji su u doba progona, prema njihovom mišljenju, činili izdaju drugih kršćana, ne vrijede.  Bio je prijatelj i sa svetim Pavlom Nolanskim. Umro je 19. prosinca 401.godine .Pokopan je na Poncijanovom groblju.

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes