http://zupa-svana.com/evolution-of-creative-writing/ | creative writing using an image | http://zupa-svana.com/online-homework-help/ | http://zupa-svana.com/hunter-mfa-creative-writing-ranking/ Župski izlet u Grad heroj – Vukovar | Župa sv. Ane - Rudeš

Rudeš – Zagreb

Župski izlet u Grad heroj – Vukovar

Župski izlet u Grad heroj – Vukovar

U subotu 8. studenog organiziran je župski izlet u Vukovar. Pedesetak župljana krenulo je radosno, veselo zbog zajedništva, koje uvijek obogaćuje, prema napaćenom istoku Lijepe naše.

Oko 8,00 sati stiglo se do prve stanice – Đakova. Pred  sam početak svete mise ušli smo u prekrasno zdanje đakovačke katedrale. Zadivljeni ljepotom tog velebnog Doma Gospodnjeg, vjernici su obilazili pojedine oltare, a posebnu pažnju izazivali su predivno oslikani stropovi. Od ulaza prema glavnom oltaru, na stropovima se nalaze oslikani motivi iz Starog pa zatim iz Novog zavjeta.

Nakon kratkog odmora u Đakovu, nastavljen je put prema Vukovaru. U Vukovaru je najprije posjećen veliki križ na obali Dunava, nakon čega smo se zaputili u župsku crkvu Svetih Filipa i Jakova, gdje su nam u pastoralnom centru divni domaćini najprije  prikazali film o stradanju Vukovara i Vukovaraca u Domovinskom ratu. Iako su gotovo svi već od prije znali i bili upućeni u strahote koje je naš Grad heroj proživio, malo tko nije bio duboko ganut osjećajima koje smo proživjeli gledajući film i uz to slušajući svjedočanstva domaćeg župnika.

Svetu misu u Vukovaru predslavio je don Vjekoslav Kanić, naš župni vikar, koji je ujedno bio i vođa puta, pa se odlično pripremio za svaku posjećenu lokaciju te nam ispričao najzanimljivije detalje o svakoj od njih. Uz to, don Vjeko je, tijekom svoje službe u Belom Manastiru, upoznao većinu naših domaćina, što je uveliko olakšalo komunikaciju.

Posebno je dirljiv bio odlazak na Ovčaru i vukovarsko Memorijalno groblje. Tek tamo, gledajući Spomen dom na Ovčari i nepregledni red bijelih križeva na groblju, čovjek postane svjestan veličine žrtve Vukovaraca. Tu dolazi do izražaja Isusova rečenica:  „Nitko nema veću ljubav od ove: da tko život svoj položi za prijatelje svoje”. (Ivan 15:13) Upalivši simbolično svijeće i pomolivši se za sve poginule u tom nepravednom I neravnopravnom ratu, pokušali smo bar na taj način zahvaliti svim žrtvama.

Nakon Vukovara, u povratku prema Zagrebu zaputili smo se prema Aljmašu. Don Vjeko nam je i ovom prigodom ispričao mnogo povijesnih, kulturnih i vjerskih činjenica o Aljmašu I aljmaškom čuvenom Svetištu Gospe od Utočišta.

Aljmaški župnik I ravnatelj svetišta opširno nam je ispričao činjenice o povijesnom razvoju Aljmaša I samog Svetišta, a posebno je težište posvetio zbivanjima u Aljmašu tijekom Domovinskog rata.

Posljednja je destinacija ovog putovanja bio Osijek u kojem smo posjetili konkatedralu. U Osijeku nam se također obratio domaći župnik te nam ispričao mnoge činjenice o samom gradu, razvoju grada I gradnji katedrale.

U povratku prema Zagrebu svi “putnici” su bili u izvanredno dobrom raspoloženju, a don Vjeko je svojom pjesmom I šalama unio posebno dobru I veselu atmosferu.

Zahvaljujemo dragome Bogu na lijepom danu, korisnom druženju, novim spoznajama i ovom uistinu lijepom putovanju.

 

Wordpress Themes - Photography WordPress Themes - Newspaper & Magazine WordPress Themes